Rákkeltő anyag határértékének kétezerszeresét (!) mérték egy magyar akkufeldolgozóban

Megosztás

Éppen ezek ellen küzdenek olyan elszántan az alsózsolcaiak. Elhihetjük, valószínűleg az építéskor és az üzem odatelepítésekor Szigetszentmiklóson is mindenki mindent megígért, hogy sosem történhet baleset és mennyire biztonságos a gyár és az egész rendszer. Ilyenkor pedig jó eséllyel csak széttárják a karjukat, hogy előfordul.

Nem véletlen, hogy sem Alsózsolcán, sem Sóskúton nem akarta a lakosság, hogy egy ilyen akkufeldolgozó üzem épüljön a közvetlen közelükben. Ha egy veszélyes anyag átlépi a megengedett határérték kétezerszeresét és több más anyag is jócskán túllépi a határértéket, ott bizony komoly rendszerhiba van. Természetesen a sajtó ezzel nem büszkélkedett el, pedig már nem most történt.

A SungEel Kft. szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozó-üzemeiben többször is rákkeltő anyagokkal veszélyeztették a dolgozókat – írja az Átlátszó a Pest Megyei Kormányhivataltól kikért, bírságokról szóló határozatokra hivatkozva.

A lapnak korábban csak olyan dokumentumokat küldött a hivatal, amelyekben kitakarták az anyagok nevét és mennyiségét, ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordultak. A hatóság felszólítására a kormányhivatal végül hét és fél hónap után küldte el a kitakarások nélküli dokumentumokat.

Egy 2022-es határozatból kiderült, hogy egy márciusi biológiai monitoring-vizsgálat szerint a szigetszentmiklósi üzemben 18 dolgozó nikkel és kobalt fokozott expozíciójának volt kitéve, ám a cég az eseteket nem jelentette, és nem is vizsgálta ki. Majd szeptemberben és októberben újabb egészségügyi vizsgálatokra került sor, de a dolgozók állapota semmit sem változott.

A dokumentumban két légszennyezettségi mérés adatai is szerepelnek. Az IMSYS Mérnöki Szolgáltató Kft. 2022. április-májusban végzett vizsgálatai során szilárd anyag, nikkel, kobalt, mangán, lítium és réz koncentráció mérését végezték el, több munkaterületen. Az egyik gépsornál

a nikkel levegőben mért koncentrációja kétezerszeresen haladta meg az előírt határértéket, de a kobalt és a mangán koncentrációja is sokszorosa volt a megengedettnek.

Majd 2022 augusztusában az Akusztika Mérnök Iroda Kft. mért határértéket meghaladó nikkel- és kobalt-koncentrációt. A vizsgálatok nyomán a hatóság megállapította, hogy a vizsgált munkahelyek nem felelnek meg a jogszabályi követelményeknek. A 18 dolgozó súlyos veszélyeztetéséért 8,4 millió forintos büntetést szabtak ki a cégre. Ez bizonyára óriási visszatartó erő lehet egy ekkora vállalatnak…

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek